Nrtta sadhana

Nrtta Sādhanā

De Nrrta Sadhana wordt beschreven in de oude teksten als 'de dans die het gevoel ontwikkelt zonder elke vorm van emotie'. Het wordt ook wel de heilige dans van Lord Shiva genoemd.

Er bestaan 108 karana’s (bewegingen van lichaam en ledematen). Daaruit worden er 36 gebruikt voor zelfontplooiing (yoga) en de andere worden gebruikt voor theatrale doeleinden.

Een karana bestaat uit 3 onderdelen:

  • 1. Lichaamshoudingen
  • 2. Handposities en
  • 3. Bewegingen van de voeten.

De houdingen in de Nrrta zijn verfijnd van aard. Daarom is het belangrijk eerst de preludes uit de Shadow yoga te beoefenen. Deze Shadow yogaforms cultiveren namelijk coördinatie van lichaam en ledematen en ontwikkelen ritme (adem) en focus. Het beoefenen van de Nrrta ontwikkelt sierlijkheid in het individu en brengt de natuurlijke levensstromen verborgen in het lichaam aan het licht.

De Nrtta bestaat uit 3 forms. Sinds 2008 is Nicolet Montanus in de leer bij haar docenten Sundernath (Shandor Remete) en Emma Balnaves om deze vormen onder de knie te krijgen en te begrijpen. Sinds kort geeft zij workshops (zie agenda) in de eerste form: Ashta Matrika’s (the mother eight palms)

De meeste asana’s die tegenwoordig worden onderwezen in eigentijdse Hatha yogascholen zijn afgeleid van de staande en hurkende karana’s uit de Nrrta.